Nie ulega wątpliwości, że chociaż raz w życiu słyszałeś o diecie lekkostrawnej. Ale czym właściwie jest ciężko- i lekkostrawne jedzenie? Co to jest dieta lekkostrawna? Czy istnieją określone produkty lekkostrawne i ciężkostrawne? W jakich sytuacjach tego rodzaju dieta jest konieczna, a w jakich lepiej z niej zrezygnować? Tego wszystkiego dowiesz się, czytając nasz artykuł.
Co to jest dieta lekkostrawna i jakie są jej zasady?
Celem diety lekkostrawnej jest dostarczenie organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym nieobciążaniu układu trawiennego. W większości przypadków polega ona na ograniczeniu potraw tłustych i wysokokalorycznych. Dieta lekkostrawna jest zalecana przede wszystkim osobom mającym problemy z procesem trawienia, ale też tym, którym tzw. „ciężkie” jedzenie przysparza problemów takich jak zgaga czy niestrawność. Dla kogo jeszcze ten sposób odżywiania będzie odpowiedni?
Kiedy stosować dietę lekkostrawną? Jakie są wskazania?
Dietę lekkostrawną zwykle rozpoczyna się na zalecenie lekarza, ze względu na to, że ogranicza ona wiele produktów, które najczęściej goszczą na polskich stołach, jak chociażby tłuste kotlety i kaloryczne ciasta. Kiedy powinniśmy zmienić naszą regularną dietę na dania lekkostrawne?
Przygotowanie do zabiegów
Podczas przygotowania do różnego rodzaju zabiegów medycznych, najczęściej związanych bezpośrednio z układem pokarmowym, możemy otrzymać zalecenie wprowadzenia zmian w żywieniu. Lekarz powinien poinstruować pacjenta, jaka dieta lekkostrawna będzie najkorzystniejsza w jego przypadku. Wprowadzić ją należy nawet na kilka tygodni przed zabiegiem.
Po operacji
W okresie rekonwalescencji niewskazane jest narażanie organizmu na duży wysiłek – także ten, podczas intensywnego trawienia. Stąd po operacji pacjenci dowiadują się jak wygląda dieta lekkostrawna i są instruowani, że powinni kontynuować ją także po wyjściu ze szpitala.
Na odchudzanie
Pomimo, że jest to dieta typowo związana z koniecznością odciążenia układu trawiennego, wiele osób próbuje „przerobić ją” na dietę odchudzającą. Ze względu na to, iż prawidłowo zbilansowana dieta lekkostrawna dostarczy nam wszelkich składników odżywczych nie wydaje się to złym pomysłem, jednak długotrwałe i niekontrolowane przez lekarza stosowanie takiej diety może doprowadzić do rozleniwienia układu trawiennego. Może być też ciężko w niej wytrwać ze względu na liczne ograniczenia – lepszym wyborem może być odpowiednie zbilansowanie diety, w której znajdą się wszystkie składniki żywieniowe w mniejszych ilościach.
Inne wskazania:
- zatrucia pokarmowe
- stany zapalne błony śluzowej i jelit
- pobudliwość jelita grubego
- nowotwory jelita
- choroby infekcyjne z wysoką gorączką
- zakażenie rotawirusami
- dieta osób leżących
Jak wygląda dieta lekkostrawna?
Wiemy już, że jedzenie lekkostrawne powinno przede wszystkim nie obciążać żołądka i jednocześnie zapewniać dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Co dieta lekkostrawna powinna zawierać i jak wprowadzić ją w życie? Bardzo ważnym jest, by podczas diety lekkostrawnej spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych. Ostatni posiłek nie powinien zostać zjedzony później, niż na dwie godziny przed snem. Musimy pamiętać też o całkowitej eliminacji produktów i potraw tłustych, smażonych, wzdymających, długo zalegających w żołądku czy też doprawionych ostrymi przyprawami. Warto też wspomnieć o konieczności ograniczenia błonnika, który znany jest z właściwości przyspieszających metabolizm i intensyfikujących pracę układu trawiennego.
Lekkostrawne jedzenie – czyli jakie?
Wiesz już, których potraw należy unikać w trakcie lekkostrawnej diety. Ale musisz też zorientować się, co jeść – dieta lekkostrawna jest rygorystyczna, warto więc wiedzieć, które potrawy są w niej wskazane. Potrawy lekkostrawne to przede wszystkim te, przygotowywane w odpowiedni sposób – gotowane na parze, w wodzie, duszone oraz pieczone w folii czy papirusie. Dobrym sposobem na urozmaicenie diety lekkostrawnej są zupy pod różną postacią, takie jak: zupy mleczne, zupa lekkostrawna jarzynowa (nieprzygotowywana na bazie tłustego wywaru) , krupnik na chudym mięsie, chudy rosół czy wywar na bazie warzyw.
Dieta lekkostrawna – co jeść?
Jakie są najpopularniejsze produkty spożywcze i potrawy w diecie lekkostrawnej? Co na dietę lekkostrawną wpłynie pozytywnie? Mimo, że dla niektórych wyzwaniem może być sama dieta lekkostrawna, potrawy jakie w niej spożywamy na pewno są zdrowe dla naszego organizmu. Ważnym elementem jadłospisu powinny być warzywa, te jednak muszą zostać ugotowane, rozdrobnione lub przetarte. Często też pozbawione skórki, jak chociażby w przypadku pomidora. Unikaj jednak warzyw wzdymających (fasola, kalafior, cebula), kiszonek i warzyw marynowanych. Spośród owoców możemy wybrać banany, morele, przetworzone jabłka czy truskawki, maliny i jagody. Można przyrządzić z nich pyszny mus, sok czy koktajl. Jeśli masz ochotę, możesz też jeść pszenne pieczywo, chude wędliny, ryż, puree ziemniaczane czy kluski.
Dieta lekkostrawna przepisy – to wcale nie takie trudne
Nie masz pomysłu na posiłki podczas diety lekkostrawnej? Nie martw się, przychodzimy z pomocą. Poniżej znajdziesz przykłady posiłków, jakie możesz przygotować w czasie szczególnej troski o układ pokarmowy. Mimo, że wiemy, jak wymagająca jest dieta lekkostrawna, jadłospis na tydzień powinieneś ułożyć samodzielnie wedle własnego upodobania – podpowiemy, jakie potrawy możesz do niego włączyć.
Dieta lekkostrawna – jadłospis
Lekkostrawne śniadanie
Lekkostrawne śniadanie nie powinno być pozbawione wartości energetycznych, których potrzebujesz do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
- bułka pszenna z chudą wędliną i sparzonym pomidorem bez skórki,
- herbata ziołowa
- jajecznica z pomidorami bez skórki przygotowana bez tłuszczu
- bułka pszenna z chudym twarożkiem i łyżeczką miodu
- gotowane jajka na miękko
- płatki ryżowe na mleku z dodatkiem malin lub borówek
- zupa mleczna
Lekkostrawny obiad
Obiad lekkostrawny powinien dostarczyć nam wielu witamin i minerałów głównie z przygotowanych warzyw. Pamiętaj, że dania lekkostrawne na obiad pod żadnym pozorem nie mogą być smażone na tłuszczu!
- pstrąg pieczony w papirusie z warzywami na parze
- zupa jarzynowa
- makaron z gotowaną piersią kurczaka i szpinakiem
- indyk pieczony w folii z kaszą jaglaną i lekkim sosem koperkowym
- gotowane pulpeciki cielęce z puree ziemniaczanym
- gulasz warzywny
Lekkostrawna kolacja
Lekkostrawna kolacja może z powodzeniem być jednym z dań proponowanych na liście śniadaniowej. Jeśli szukasz jednak czegoś innego, może pomogą ci te propozycje:
- zupa krem z cukinii, dyni, czy pomidorów
- krem z gotowanego kurczaka
- ryż lub kasza z warzywami na parze
- jajko w koszulce ze szpinakiem
- puree z jabłka
- puree z rozgotowanego brokułu z indykiem na parze
Dieta lekkostrawna niewzdymająca – czego na pewno nie jeść?
Lekkostrawne dania mogą pomóc w rozwiązaniu problemów z wzdętym brzuchem i gazami. Z czym się wiąże taka dieta lekkostrawna? Z ograniczeniem tłuszczu, to przede wszystkim, ale także wykluczeniem warzyw strączkowych, kapusty czy brokułu i kalafiora. Nie powinieneś też sięgać po suszone śliwki, otręby, pory, cebulę czy grzyby, w szczególności marynowane. Dobrym pomysłem będzie też wykluczenie kiszonek. Możliwe jednak, że problemy trawienne wynikają z nietolerancji produktów mlecznych, wówczas lepiej także o nich zapomnieć na jakiś czas – dieta lekkostrawna bez mleka również jest możliwa.
Dieta lekkostrawna produkty – jaka jest lista produktów lekkostrawnych?
Czeka cię dieta lekkostrawna? Co jeść, żeby prawidłowo ją przeprowadzić? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, znajdziesz w tym artykule listę produktów, które bez przeszkód możesz włączyć do lekkostrawnej diety.
Produkty w diecie lekkostrawnej:
- świeże masło
- oliwa z oliwek
- olej lniany, sojowy, słonecznikowy
- kurczak i indyk bez skóry
- cielęcina
- z wołowiny i wieprzowiny: schab, polędwica
- wędliny: szynka, schab, polędwica, filet
- jaja
- dorsz, sola, mintaj, pstrąg
- jogurt naturalny
- chudy twarożek
- ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu
- pieczywo pszenne
- płatki owsiane, ryżowe, jaglane
- owoce i warzywa przetworzone
- woda naturalna, słaba herbata, napary ziołowe
- kisiel
- galaretka
- biszkopty
Dieta lekkostrawna – czy można schudnąć? Fakty i mity
Może zaznaczmy na początek to co najważniejsze – dieta lekkostrawna nie jest sposobem na zgubienie zbędnych kilogramów. Faktycznie, może się okazać, że osoby stosujące tę dietę stracą na wadze, ale tylko jeśli wcześniej ich dieta była przepełniona tłustymi, kalorycznymi potrawami. Trzeba pamiętać, że jest to przede wszystkim dieta lecznicza i nie należy stosować jej w przypadku innym niż zalecenie lekarza. Jeżeli Twoim celem nie jest odciążenie układu trawiennego, a zgubienie zbędnych kilogramów – lepiej udaj się do dietetyka, który pomoże ci odpowiednio zbilansować dietę i skutecznie pomóc w walce o wymarzoną sylwetkę.
Dieta lekkostrawna do kolonoskopii i innych zabiegów
Mimo, że dieta lekkostrawna jest wskazana dla obniżenia wysiłku układu pokarmowego, to ma ona jeszcze jedną zaletę, cenioną chociażby w przypadku kolonoskopii. Jest to też tzw. dieta ubogoresztkowa – spożywanie tych posiłków zapobiega odkładaniu się resztek w jelitach, co pomoże w prawidłowym przeprowadzeniu badania. Jednak w przypadku każdego zabiegu należy uważnie stosować się do zaleceń lekarza, może się okazać, że przed zabiegiem nie możemy spożywaćkonkretnych potraw. Dieta lekkostrawna po operacji również pozwoli na szybszy powrót do pełni sił – choć czas jej stosowania może się różnic w zależności od rodzaju przebytego zabiegu.
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Polskie tradycje i kultura są silnie związane z konkretnymi potrawami czy rodzinnymi kolacjami. W większości potrawy te są tłuste i zawierają wiele kalorii. Ciężko wyobrazić sobie święta bez ulubionych potraw, ale często może to skutkować problemami z trawieniem. Kiedy stosować dietę lekkostrawną, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo? Po sylwestrze, imprezach karnawałowych czy świętach, a nawet wakacyjnych grillach warto na kilka dni zmienić jadłospis – dieta lekkostrawna bez mięsa czy tłuszczu pomoże odciążyć układ trawienny i pozwoli mu na łatwiejszy powrót do standardowej pracy.
Dieta lekkostrawna bez nabiału, mięsa, mleka – z czego jeszcze można zrezygnować?
Jeżeli w zaleceniach lekarza widzimy wyraźnie: dieta lekkostrawna bez nabiału, mięsa czy innych produktów – należy bez żadnego „ale” do tych zalecań się stosować. Co jednak, jeśli na co dzień pacjent jest wegetarianinem lub cierpi na nietolerancję glutenu czy laktozy? Oczywiście w przypadku diety lekkostrawnej nie należy wprowadzać tych produktów – dieta lekkostrawna bez laktozy, glutenu a nawet mięsa jest jak najbardziej możliwa. Nie jest to rodzaj sztywnej diety, można więc swobodnie wybierać potrawy, wedle swojego stanu zdrowia czy upodobań.
Dieta lekkostrawna dla seniora – jakie posiłki są wskazane?
Dieta dla seniora nie powinna zawierać ciężkich dań, które mogą nadwyrężyć podatny na uszkodzenia organizm. Warto wprowadzić dietę lekkostrawną na stałe, w przypadku kiedy mamy do czynienia z refluksem żołądka, wrzodami czy jeszcze innymi problemami trawiennymi.
Kiedy rozpoczynamy w przypadku osób starszych wyzwanie pt. „dieta lekkostrawna”, przepisy z jakich korzystamy powinny być urozmaicone, by nie tylko dostarczały wszelkich ważnych składników, ale też pobudzały apetyt, z którym często seniorzy mają problem.
Dieta lekkostrawna dla dziecka – jak postępować w takim wypadku?
Kiedy lekarz zaleca zastosowanie diety lekkostrawnej u malucha, trzeba pamiętać, że posiłki muszą być kolorowe i smaczne, by maluch jadł je z przyjemnością. Niezbyt dobrym pomysłem jest też wprowadzanie w tym okresie do diety malucha nowych potraw, na które nie wiadomo, jak zareaguje jego organizm. Dieta lekkostrawna dla dziecka może zawierać zamiast uwielbianych słodyczy kisiel czy biszkopty. Należy zrezygnować w tym czasie z czekolady czy żelków i cukierków. Dobrym pomysłem jest też kaszka z sokiem owocowym czy mus z banana i truskawek.
Dieta lekkostrawna jak długo można ją stosować?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego, co było powodem konieczności wprowadzenia zmian w jadłospisie. Najlepiej zapytać o zdanie lekarza, który zalecił zmianę diety. Jeśli nie zaleci on inaczej, już po dwóch tygodniach od operacji można zacząć stopniowo wprowadzać cięższe potrawy. Nie jest to jednak termin, którego należy kurczowo się trzymać – lepiej, żeby nie był on krótszy, ale może być konieczne jego wydłużenie. W przypadku zaobserwowania niepokojących reakcji organizmu najlepiej zgłosić się do lekarza, który zbada przyczynę takiego zachowania organizmu.
Dieta lekkostrawna – podsumowanie
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i trudnych do strawienia produktów jest zalecana przez lekarzy w wielu przypadkach – nie tylko w związku z zabiegami i operacjami, ale też w przypadku chwilowych problemów trawiennych. Można ją stosować u dzieci, dorosłych i seniorów. Po wprowadzeniu drobnych modyfikacji, takiej jak wyeliminowanie laktozy czy glutenu, jest ona możliwa do przeprowadzenia u każdego pacjenta. Dieta lekkostrawna powinna być jednak traktowana jako okres leczenia i odciążania organizmu, a nie sposób na schudnięcie. Warto pamiętać, że wszelkie drastyczne zmiany w diecie należy przeprowadzać zgodnie z zaleceniami lekarza, by nie pogorszyć swojego stanu. Prawidłowo przeprowadzona dieta lekkostrawna pomoże w regeneracji układu trawiennego i sprawi, że będzie łatwiej powrócić do normalnego funkcjonowania ze zbilansowaną dietą.